Do dobrovolnické úklidové akce Ukliďme svět, ukliďme Česko se také letos zapojila Základní škola speciální ve Frýdlantu. Do okrajových částí města se vydaly sbírat vše, co do přírody nepatří, děti z prvního i druhého stupně. Celkem posbíraly v pátek 6. dubna 2018 kolem dvou desítek pytlů odpadků, včetně několika pneumatik. 

Základní škola speciální se do projektu zapojuje už dlouhá léta. “Chceme tím dětem ukázat, že o naše okolí je potřeba pečovat a že odhozený odpadek se sám nesebere. Máme vždycky radost, když vidí, jak je po jejich úklidu okolí hezké a čisté,” říká zástupkyně ředitelky školy Jarmila Kesnerová.

Děti byly před odchodem do terénu poučeny, co sbírat mají a k čemu už mají zavolat kantora. “Kvůli případnému možnému zranění musely děti ke všem rozbitým lahvím, plechovkám nebo injekčním stříkačkám vždy volat učitele. Ostatní odpad, jako papíry, plasty, pet lahve nebo kartony sbíraly samy do připravených pytlů. Samozřejmé je, že děti měly po celou dobu na rukou pracovní rukavice,” doplňuje.

Žáci byli rozděleni během úklidu do tří skupin. Ti nejmladší uklízeli prostor kolem cesty od školy směrem k altánku na Střelnici, kde také s úklidem končili. Starší pak vyčistili od nežádoucích odpadků cyklostezku a Supý vrch. “V pytlích končila směsice běžného odpadu. Pytlíky od bonbónů či sušenek, papírky, igelity, pet lahve, skleněné lahve od piva. Našli jsme ale také několik pneumatik. Ono se to každý rok opakuje,” dodává Jarmila Kesnerová.

Děti pytle s odpadem zanechaly na předem určených místech, odkud je pak k likvidaci svezli pracovníci technického oddělení Městského úřadu Frýdlant.

Více si o akci Ukliďme svět, ukliďme Česko můžete přečíst zde

Více fotografií najdete zde.

Zdroj: Město Frýdlant

[pt_view id=”b74251faj2″]
[pt_view id=”673d3cctsq”]
[pt_view id=”b6ea8f194d”]
[pt_view id=”b90a221j8l”]
[pt_view id=”f3784a8dor”]
[pt_view id=”76600d0f1w”]

Pin It on Pinterest