FB freedlamtsko eu 2024 06 29 15 22 34 0024

Co je Frýdlantsko Franze Kafky?

Kulturní festival, který propojuje humor, literaturu, výtvarné umění, hudbu a divadlo a snaží se tak zpřístupnit kulturní odkaz Franze Kafky široké veřejnosti. Také proto jsou všechny aktivity festivalu Frýdlantsko Franze Kafky přístupné zdarma. Společně s městem Frýdlant připravujeme letos již třetí ročník. Naším cílem je zvýšit nejen povědomí obyvatel a návštěvníků Frýdlantska o vztahu světoznámého spisovatele Franze Kafky k městu a celému regionu, ale také zájem o kulturu a vzdělání jako takové.

Proč Kafka ve Frýdlantu?

Když už si někdo spojí Frýdlant s nějakou historickou osobností, tak spíš s Albrechtem z Valdštejna. Málokdo ví, že Kafka zde ve výsledku strávil daleko více času než slavný pobělohorský vojevůdce. Frýdlant byl pro jeho život důležitým místem. Pobýval zde pracovně coby revizor Dělnické úrazové pojišťovny, ale užíval si Frýdlantsko i jako vášnivý turista. Z jeho korespondence a deníků víme, že zdejší kraj byl pro něj velkým inspiračním zdrojem. Proto například své milované sestře Ottle doporučil studovat zdejší Hospodářskou a mlékařskou školu. Frýdlantský zámek se stal předobrazem jeho slavného románu Das Schloss. A Frýdlant inspiroval i jeho další dílo – Nezvěstný (Amerika). Právě ve Frýdlantě totiž Kafku okouzlila tehdy velmi populární atrakce Kaiserpanorama, jeden z prvních pokusů o obrazovou 3D projekci.

Program festivalu

Sobota, 6. 7.
Služka&hříšnice

16 hod., Jizerskohorské technické muzeum, Bílý Potok (6. 7. – 31. 8.)
Vernisáž výstavy Ženy v divadelních a filmových kostýmech scénografa Marka Cpina.

Pondělí, 5. 8.
Kafka Orte

16 hod., Jízdárny Státního hradu a zámku Frýdlant (5. 8. – 31. 8.)
Zahájení venkovní panelové putovní výstavy, která představí 39 míst, úzce spjatých se životem a dílem Franze Kafky. Třetina panelů je věnována Praze. Třetina dalším městům v Česku a třetina ostaním místům v Evropě (např. rakouskému Kierlingu, místu jeho úmrtí).

Sobota, 10. 8.
Slavnostní zahájení

13 hod., Pivovar Frýdlant (10. – 31. srpna 2024)
Otevření velkoformátové výstavy Kafka: Člověk své i naší doby
(ve spolupráci s Českými centry).

18 hod., Konírny Státního hradu a zámku Frýdlant
Začátek večerního festivalového programu

Úvodní slovo Ing. Dana Ramzera, starosty města Frýdlant, a Jakuba Žáčka, ředitele festivalu

Krátké a úderné divadlo Umí německy! (Alespoň to Jakub Žáček tvrdí) a společně s Big ’O‘ Bandem Marka Ottla názorně předvedou, že Show must go off

Na Stojáka – ženský kafkovský stand-up s Ivou Pazderkovou, Ester Kočičkovou a Kateřinou Haškovou

Katarzia, komorní koncert. Kam tato éterická slovenská umělkyně přijde, tam okouzlí

Sobota, 17. 8.
Česko-německý večer

18:30 hod., Pivovar Frýdlant
Proměna
Franz Kafka – Die Verwandlung. Koncert Jacoba Fishera, Helgy Seehofer a Lorenze Schmidta. Prožijte si Kafkovu Proměnu hudbou.

20:00 hod., Rytířský sál Státního hradu a zámku Frýdlant
The Exhumators. Exhumators se věnují resuscitaci divadelními derniérami umrtvených písní skladatele Ivana Achera, tentokrát speciálně věnovaných představením na základě tvorby Franze Kafky (Proces Divadla Komedie a Divadla Petra Bezruče, Amerika Divadla Husa na provázku…)

Neděle, 18. 8.
Večer Jedna báseň

18 h, Jizerskohorské technické muzeum Bílý Potok
Lásku k poezii bude tentokrát společně s Lukášem Pavláskem sdílet Dana Drábová a Berenika Kohoutová.

Pátek, 30. 8.
Franz a kavka

11 hod., Kino Frýdlant, Frýdlant

„Jednou ráno se Franz probudil a zjistil, že je panenka!“ Pohádkový kabaret hereček-sester Anežky (znáte z divadla Na Zábradlí) a Báry Kubátové. Určeno všem intošům od čtyř let.

Úterý, 10. 9.
Program pro školy

10 hod., Kino Frýdlant
Das Thema – Kafka has left the building

Pražské divadlo Das Thema nezaujatě a netradičně inscenuje Kafku sto let po jeho smrti. Hrají: Roman Horák, Markéta Richterová, Philipp Schenker, Halka Jeřábek Třešňáková. Kafka žil a psal v dvojjazyčné Praze. Proto je i tato hra od začátku do konce dvojjazyčná.

13 hod., Kino Frýdlant
Commander (film) a následná přednáška na téma kyberšikana

„Asi se zabiju, než mi bude třicet. – Cool. Tak hlavně vem někoho s sebou.“ „Proč necháš svojí ségru chodit s tím židákem?“ Jsou to jen děti. Stali se oběťmi manipulace, nástroji cizích cílů. Ponořte se s námi do digitální temnoty, o které většina z nás nemá a možná ani nechce mít tušení. Film režiséra Viliama Dočolamanského vznikl v produkci Farmy v jeskyni.

Sobota, 5. 10.
Den největšího vichru!

Kafka ženský končí… oslavte to s námi.

V červených šatech a tancem! Choreografii najdete samozřejmě zde, v anotaci, ale i na sociálních sítích. Naučíme se to každý sám doma a pak si to společně zatančíme ve spolupráci s tanečním klubem Frýdlant.

Inspirací nám byla Kate Bush. A Jakub Žáček a DJ Roxtar!

*Změna programu vyhrazena. Děkujeme za pochopení.

„Franz Kafka miloval Frýdlant. Já miluju Frýdlant. Prožil jsem tu nádherné dětství… Proto festival Frýdlantsko Franze Kafky. Na oslavu kultury, Kafky a vůbec celého Frýdlantského výběžku.“

Jakub Žáček, herec a ředitel festivalu Frýdlantsko Franze Kafky

FFK 2024 PLAKAT BIMA 2
FFK 2024 PLAKAT BIMA 1
Ve Višňové ukázali podstávkové domy / Fotoreportáž

Ve Višňové ukázali podstávkové domy / Fotoreportáž

V neděli 26.května se Obec Višňová společně s některými majiteli podstávkových, či hrázděných domů poprvé připojila k projektu „Den otevřených podstávkových domů“, který každoročně pořádá a zajišťuje Nadace Umgebindehaus sídlící v Německu. Vše začalo ve Vísce, kde si...

číst více

Pin It on Pinterest