Kunratická kosa 2024

Kunratice – Slunečné odpoledne v sobotu 24. srpna 2024 přivítalo devět odvážných soutěžících na 6. ročníku tradiční soutěže v ručním sečení trávy kosou „Kunratická kosa“. Na obecní louku pod paneláky dorazilo několik desítek nadšených diváků, kteří sledovali, jak se pět mužů a čtyři ženy snaží překonat nejen sebe navzájem, ale především, jak se popasují s letošní otavou. Tráva vlivem panujícího teplého počasí dost vyschla a její kosení bylo skutečnou výzvou. Přesto se všichni účastníci se svými kosami předvedli v tom nejlepším světle.

V kategorii žen si zlatou kosu odvezla Martina Petrášková z Vísky, která svým výkonem předčila držitelku stříbrné kosy Miroslavu Langmaierovou z Liberce a místní Anežku Stecovou z Kunratic, která si vysekala kosu bronzovou.

Mezi muži dominoval Zdeněk Průša z Frýdlantu, který nejen že zvítězil, ale také předvedl nejširší záběr seče, kdy se s kosou rozmáchl na úctyhodných 300 cm. Stříbrnou příčku si vykosil Milan Götz z Kunratic a bronzovou kosu si vysekal Josef Harant, rovněž z Kunratic.

Porota při hodnocení brala v úvahu nejen techniku sečení, ale také oblečení a vybavení soutěžících, techniku broušení kosy, kvalitu strniště a řádku a šířku pokosu. Všichni soutěžící předvedli skvělé výkony a ukázali, že ruční kosení trávy má stále své kouzlo i v dnešní moderní době. Přítomní diváci dostali stejně jako v předešlých ročnících možnost vyzkoušet si přípravu kosy, tedy její kutí, broušení i seřízení, ale také samotné sečení trávy.

Velké poděkování patří místním hasičům, kteří se postarali o perfektní zázemí pro diváky a zajistili občerstvení. Velice děkujeme MAS Achát a Libereckému kraji za finanční podporu naší soutěže, která přibližuje tradici ručního kosení široké veřejnosti. Dále chceme poděkovat našim štědrým sponzorům. Pivovar Svijany a Nápoje Šípek věnovali věcné ceny pro každého ze soutěžících, JH stavební truhlářství vytvořilo krásné kozlíky na klepání kosy pro vítěze obou kategorií, a raspenavské Řeznictví Klouček dodalo útěšné ceny ve formě šišek Vysočiny pro čtvrtá místa. Tradiční pamětní tužky do soutěže opět věnoval pan Matěj Horák.

Celá akce proběhla v přátelské a soutěživé atmosféře a letošní Kunratická kosa opět dokázala, že tradice ručního kosení trávy žije dál a spojuje lidi napříč generacemi. Děkujeme všem sponzorům, soutěžícím, divákům i organizátorům za úspěšný průběh akce a těšíme se na příští rok, kdy se opět setkáme na louce s kosami v ruce a s úsměvem na tváři!

Text: Obec Kunratice, www.obeckunratice.cz
Foto: Petr Bíma, www.freedlantsko.eu, www.reklama-frydlant.cz, www.bima.cz

 

Letošní Kunratická stopa se těšila velkému zájmu

Letošní Kunratická stopa se těšila velkému zájmu

Kunratickou stopu si letos nenechaly ujít dvě stovky nadšených účastníků. Na fáborky vyznačenou trasu se dopoledne vydalo celkem 103 dětí v doprovodu 96 dospěláků. Během pěti kilometrového pochodu návštěvníci postupně plnili nejrůznější úkoly na celkem 10 kontrolách....

číst více

Pin It on Pinterest