Představení a požehnání nové publikace Život světce na lunetách hejnického kláštera

V pátek 6. září 2024 v podvečer se v rajském dvoře hejnického kláštera sešla společnost. Důvodem byla událost představení a požehnání nové publikace autorů doc. Milana Svobody a prof. Jana Royta, kteří zpracovali téma třiceti barokních lunet s motivy ze života sv. Františka z Assisi, nacházejících se od počátku 18. století v křížové chodbě kláštera.

Za účasti obou autorů, překladatelů, grafika a další stovky hostů knihu požehnal kvardián libereckého františkánského konventu P. Jeroným Jurka OFM. Kromě vysoké umělecké hodnoty vyniká hejnický cyklus svým rozsahem, který nemá severně od Alp srovnání.

Monografie o 200 stranách je v českém a německém jazyce. V hejnickém klášteře ji koupíte za cenu 390 Kč.

SANCTE FRANCISCE ORA PRO NOBIS / Život světce na lunetách hejnického kláštera
Das Leben des Heiligen in den Lünetten des Haindorfer Klosters

Monografie s bohatým obrazovým doprovodem představuje v hejnickém klášteře umístěný cyklus 30 lunet o životě sv. Františka z Assisi. V řádu františkánů jde o dílo nejrozsáhlejší severně od Alp. Kniha nabízí česky i německy úvod do dějin hejnického františkánského konventu v kontextu svatováclavské provincie. Největší pozornost je věnována popisu obrazů na plátně. Nejde tu o obvyklý uměnovědný či teologický rozbor, nýbrž o snahu srozumitelně a věcně popsat z pohledu historika události zachycené na lunetách. Celek i podrobnosti jsou vysvětleny tak, aby je pochopil každý zájemce o život sv. Františka z Assisi.

ISBN: 978-80-11-05193-8

Text: Klášter Hejnice

Pro Klášter Hejnice nafotil Petr Bíma, www.freedlantsko.eu, www.reklama-frydlant.cz, www.bima.cz

 

Letošní Kunratická stopa se těšila velkému zájmu

Letošní Kunratická stopa se těšila velkému zájmu

Kunratickou stopu si letos nenechaly ujít dvě stovky nadšených účastníků. Na fáborky vyznačenou trasu se dopoledne vydalo celkem 103 dětí v doprovodu 96 dospěláků. Během pěti kilometrového pochodu návštěvníci postupně plnili nejrůznější úkoly na celkem 10 kontrolách....

číst více

Pin It on Pinterest